Universitatea din Polonia și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în colaborare în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR, analizează modul în care războiul din Ucraina este prezentat în mass-media, inclusiv discursurile conflictului, tehnicile de marginalizare a anumitor grupuri etnice și rasiale, propaganda și populismul, știrile senzaționaliste și popularizarea științei, conform informațiilor furnizate de Turnul Sfatului.

Acest proiect, denumit CORECON, derivă din proiectul intitulat în limba engleză „The Coverage and Reception of the Russian-Ukrainian Conflict in Polish, Romanian and English-Language Media: A Comparative Critical Discourse Study with Recommendations for Journalism Training”.

Bugetul alocat acestui proiect este de 1,2 milioane euro, iar coordonatorul programului este profesorul polonez de la Universitatea din Opole, Molek-Kozakowska.

Profesorul subliniază că mulți consumatori de media par să fi devenit desensibilizați la brutalitatea și nedreptatea perpetuată de război, dezvoltând mecanisme de adaptare pentru a face față știrilor negative și sentimentului de insecuritate. Totuși, se observă că unii dintre aceștia au adoptat o atitudine de respingere față de subiectul conflictului din Ucraina, izolându-se în buble informaționale unde consumă doar media care corespunde propriilor preferințe sau poziții politice.

De asemenea, se remarcă că orice evoluție politică sau incident major este amplu mediatizat în Polonia și este urmărit îndeaproape de către populație atunci când implică amenințări sau încălcări ale securității naționale, cum ar fi intruziunile în spațiul aerian al țării.

Profesorul polonez evidențiază că este regretabil faptul că uneori elitele politice utilizează sentimentele pro-ucrainene și anti-ruse pentru a-și ataca adversarii politici, prezentând divergențele politice ca fiind elemente de propagandă rusă. Astfel de abordări sensationaliste și conspiraționiste pot polariza în mod extrem consumatorii de media și pot eroda încrederea acestora în elitele politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.