Cu ocazia sărbătoririi a 207 ani de la inaugurare, cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschide porțile gratuit pentru publicul larg duminică, 25 februarie 2024. Anunțul a fost făcut vineri de către conducerea instituției prin intermediul unui comunicat de presă.

„Muzeul Național Brukenthal marchează 207 ani de la deschiderea sa publică! În data de 25 februarie 2024, Palatul Brukenthal din Piața Mare va fi accesibil gratuit!”, se menționează în comunicat.

Managerul Alexandru Chituță a subliniat faptul că Muzeul Național Brukenthal este în activitate neîntreruptă încă din 1817.

„Muzeul Național Brukenthal este primul muzeu deschis pe teritoriul actual al României și în Europa Centrală și de Est. Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a înființat muzeul în palatul său construit în 1791, situat în Piața Mare din Sibiu. În ultimii ani ai vieții sale, Brukenthal a decis să deschidă palatul pentru publicul interesat de colecțiile sale de artă, adunate de-a lungul a cincizeci de ani, conform testamentului său. A dispus ca colecțiile valoroase de cărți, picturi, gravuri, minerale, monede și antichități să rămână împreună și să fie expuse publicului în Palatul său din Sibiu. La 25 februarie 1817, instituția a fost deschisă pentru public de către primpreotul evanghelic din Sibiu, iar în luna septembrie, muzeul a fost vizitat de împăratul Francisc I și soția sa, Carolina Augusta. Brukenthal a susținut această moștenire cu un fond financiar. Din acest fond se plătea un custode, iar biblioteca trebuia să fie permanent completată. De la anul 1817, Muzeul Brukenthal a funcționat neîntrerupt”, a subliniat managerul Alexandru Chituță.

Chituță consideră muzeul sibian drept „un simbol cultural atât pentru Sibiu, cât și pentru România”.

„Muzeul Național Brukenthal este acum o instituție publică de importanță națională, fiind singura de acest fel din Sibiu și subordonată Ministerului Culturii. Colecția este în continuă extindere, iar activitățile de cercetare și restaurare sunt deosebit de valoroase. Strategia de marketing muzeal este printre cele mai eficiente din România. Anii de referință pentru instituție au fost 2007 – când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, 2017 – anul sărbătoririi bicentenarului muzeului, 2019 – Summit-ul UE de la Sibiu și inaugurarea statuii baronului Samuel von Brukenthal în 2021. Astăzi, muzeul este într-un proces continuu de actualizare și modernizare, adaptându-se la noile tendințe și tehnologii disponibile. Există un consiliu de administrație mixt, împreună cu membrii Parohiei Evanghelice CA din Sibiu, care își doresc să continue tradiția muzeului pentru bucuria vizitatorilor. Muzeul Național Brukenthal este acum o instituție importantă și un simbol cultural atât pentru Sibiu, cât și pentru România!”, a concluzionat managerul Alexandru Chituță.

Conform sursei citate, în 2023, Muzeul Național Brukenthal a fost vizitat de peste 400.000 de localnici și turiști, iar alte circa 400.000 de persoane au vizitat expozițiile muzeului sibian organizate anul anterior în alte muzee din România, în special la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.