Anunțat a fi scos la licitație pentru construire și dotare în toamna acestui an, noul Spital județean Sibiu nu are, deocamdată, finanțarea asigurată, după cum rezultă din răspunsurile primite de Turnul Sfatului de la Guvern. Pentru cei aproape 600 de milioane de euro necesari noului spital există planuri care depind de decizia politică. Turnul Sfatului a discutat cu politicienii pe acest subiect, iar disputa politică și asumarea unui obiectiv pe linie de partid riscă să lase spitalul fără finanțare.
Proiectul de 595 de milioane de euro, cu tot cu TVA, al noului Spital județean Sibiu ar urma să fie scos la licitație în cursul lunii septembrie 2022, a anunțat conducerea administrației județene zilele trecute. Cu toate acestea, acest cel mai mare proiect derulat la Sibiu în ultimii 32 de ani nu are finanțarea asigurată deocamdată. Tocmai de aceea, Consiliul Județean Sibiu a arătat că va introduce o clauză suspensivă: contractele scoase la licitație vor intra în vigoare numai după ce există banii necesari.
Din cei zece parlamentari de Sibiu, plus cel al minorității germane, Ovidiu Ganț, și cel al deputatului UDMR, sibianul Benedek Zacharie, cărora le-am trimis întrebările, nu au răspuns deloc doi aleși. Este vorba de Dan Barna (USR), cel care a fost vicepremier chiar responsabil cu PNRR-ul, și Gheorghe Adrian Cătană, senator AUR.
Unii parlamentari susțin că nu au fost contactați pentru a face lobby pentru cel mai important proiect al Sibiului. Printre ei, parlamentarul minorității germane, Ovidiu Ganț.
”Consiliul Județean Sibiu nu mi-a semnalat problema. Acum că mi-ați spus, voi adresa întrebări parlamentare miniștrilor respectivi. Ar fi util ca administrația să ne spună când are probleme, chiar dacă nu reprezint partidul de guvernământ”, arată Ovidiu Ganț, deputat FDGR, reprezentant al minorității germane.