Apropiații unei foste asistente din Sibiu spun că o lege care încă nu se poate aplica, un diagnostic de demență mixtă care a dus la pierderea dreptului de semnătură și neputința autorităților care susțin lipsa unui cadru legal au făcut ca aceasta să se stingă din viață, pe un pat de spital, fără niciun venit, după 40 de ani de muncă și cotizații la stat, scrie Turnul Sfatului.
Mai bine de șapte luni, fiica stabilită în Elveția și o prietenă de familie aflată în Sibiu au bătut la uși, au inițiat acțiuni în instanță, au întrebat, au implorat, au încercat să obțină un curator sau punerea sub interdicție pentru ca fosta asistentă să-și încaseze pensia, dar totul a fost în zadar. Avocata care s-a ocupat de caz spune că lipsa unei legi a făcut imposibilă punerea sub interdicție și, implicit, numirea unui curator. Fosta asistentă s-a stins la finalul săptămânii trecute, singură, pe un pat de spital, cu răni pe corp, nerecunoscută de statul român.
”A fost diagnosticată cu demență mixtă. Așa s-a creat pentru noi moara de vânt: s-a scris negru pe hârtie că mama nu este în deplinătatea facultăților mintale, motiv pentru care nu-și poate încasa pensia”, povestește fiica femeii.
Din acel moment, cu ajutorul unei prietene de familie aflată în Sibiu începe o luptă pentru obținerea unui drept care nici până astăzi nu și-a găsit rezolvarea.
Între timp, femeia a murit fără a-și mai putea încasa pensia.